Ervaringen met Usenet (downloaden)

Door painkill op zondag 23 augustus 2009 19:51 - Reacties (17)
Categorie: -, Views: 18.002

Hallo downloaders ;)

Zoals de titel al zegt, het gaat over Usenet, en mijn ervaringen hiermee, en er komen ook wat leuke tips langs, dus zeker leuk om te lezen als je hier zelf ook van gebruik maakt.
Usenet is iets waarmee je met je volledige internetsnelheid bestanden kunt downloaden, dus zeker iets om even te proberen.
De techniek achter usenet is Cruz' Hoekje daar te vinden, de toepassingen ervan bespreek ik hier :)

Het begon allemaal toen ik zat werd van mijn langzame downloads die ik steeds haalde met de torrents, mijn firewall werkte niet mee, en meestal waren er bij de minder populaire spullen geen seeders, kortom, tijd voor iets nieuws.

Langzaam aan zie je eens wat advertenties op internet staan over payservers, je moet begrijpen, ik had toen nog geen idee wat dit was, en op zulke momenten ga je maar eens op google zoeken naar Usenet, en dan kom je bijna direct op www.binaries4all.nl
De site is al een tijdje online, maar voor beginners zeker handig om te snappen wat usenet nu precies is, en wat je er voor nodig hebt.
Dan kom je er snel achter dat je een programma nodig hebt wat post zoekt, iets waar je een nzb bestand vandaan haalt, en een programma die met het NZb bestand aan de slag gaat om het te downloaden. En dan zijn we er nog niet eens! Dus hier in stappen wat ik na veel testen de beste oplossing vind + wat uitleg.

Om te beginnen heb je iets nodig waar je in typt wat je zoekt, beetje hetzelfde als de torrents, alleen download je hier niks, je zoekt de bestandnaam op die je dan op een NZB site intypt. Een hele goede aanrader hiervoor is FTD (www.ftd.nu).
Een comleet nederlands programma, waar dagelijks vele honderden spots op komen.
Je zoekt bijvoorbeeld hier op Harry Potter, dit programma laat je dan de spots zien welke harry potter in de naam hebben, dan kun je als je op de naam klikt de bestandnaam bekijken, deze moet je dan intypen of knippen/plakken bij een site waar je de NZB vandaan haalt, maar dit komt zometeen pas :)

Nouja, nu komt dus het gedeelte van de sites met de nzb bestanden.
Omdat FTD zelf niks met het aanbieden van bestanden te maken wil hebben moet je het op deze manier doen, tot voor kort was er een knop die je direct leed naar een NZB site, maar mede door dreigingen van BREIN is dit weggehaald, je moet dus zelf naar de sites toe ;) Een paar sites die ik gebruik zijn yabse en nzbindex , al maakt dit verder weinig uit aangezien ze allemaal precies hetzelfde doen, het enige verschil zit hem in het gebruikersgemak. Bij deze sites type of ctrl-v je dus je eerder gevonden bestandsnaam in, en voila, er komt een bestand tevoorschijn wat dezelfde naam heeft, meestal zijn dit er zelf meerdere met een iets andere grootte/posternaam , maar dit zijn gewoon meerdere posters die credits voor hetzelfde bestand willen hebben.
Dan klik je op maak nzb of nzb, en dan sla je hem op, met dit bestand kan een downloadprogramma straks het bestand downloaden

Dan moeten we nog een programma/server vinden die het bestand download, want je moet weten dat je de bestanden van een server moet downloaden, meestal heeft je internetprovider er gratis wel 1, maar deze kan meestal maar een aantal GB aan, en dan is de limiet van de maand al weer bereikt. Dat is precies waarom er payservers zijn, servers dus van bedrijven waar je voor een euro of 5 een hele maand onbeperkt kunt downloaden, en hier zijn veel opties in, daarom ga ik er wat dieper op in:

Er zijn vele verschillende vormen van payservers, degene die per GB geld kosten, degene die meer rekenen hoe hoger de snelheid van het pakket word.
Dus bijvoorbeeld 4 euro voor 5 Mb/s en 10 euro voor 50 Mb/s
Een aanrader die ik al een tijdje gebruik, en vooral met mijn redelijk langzame snelheid (10 Mb/s de goedkoopste is, iswww. Xlned.com , je kunt per aantal Mb internetsnelheid een maand of meerdere maanden abbonement nemen, en je kunt dan onbeperkt downloaden!
Iets wat ook belangrijk is het feit dat na een aantal maanden de bestanden van de server worden gewist, bij servers van de provider is dit meestal al na 1 week, maar bij een payserver kan dit oplopen tot 1 heel jaar nadat iemand het gepost heeft!
Op de site van je provider staat wel wat het adres van de server is, mocht je toch bij de, vrijwel altijd gratis, maar gelimiteerde, server van je provider wilt blijven.

Dan hebben we een programma nodig wat het NZB bestand gebruikt om te downloaden. Ze staan allemaal wel op Binaries4all, en veel kan ik er ook niet over zeggen, maar een paar tips kunen er wel vanaf Ik heb heel lang Newsleecher gebruikt, en dat is zeker voor de beginner een geweldig programma, het enige wat jammer is dat je ervoor moet betalen, en daar had ik geen zin meer in, dus ben ik verder gaan zoeken.
En aangezien ik al redelijk wat van NZB enz.. af wist ben ik SABnzb gaan gebruiken, het is compleet onzichtbaar, en alleen te benaderen via je browser.
De uitleg over hoe je alles in moet stellen is te vinden op binaries4all.

Maar dan zijn we er nog steeds niet, het kan namelijk zo zijn dat je bestanden niet helemaal compleet zijn binnengekomen, bij torrents een enorm probleem, maar bij NZB is er een nieuwe techniek, namelijk PAR bestanden, deze bestanden kunnen elk missend deel vervangen wat niet compleet is binnengekomen, deze bestanden worden meestal meegepost met het NZB bestand. Newsleechter repareerd automatisch missende bestanden, maar meestal moet je het zelf doen.
En daar heb je het programma Quickpar voor nodig, eenmaal geinstalleerd is het makkelijk te gebruiken door op het par2 bestand te klikken wat bij je gedownloade bestanden staat, dan regelt het zichzelf wel.

En dan hebben we een compleet werkend bestand!

Het lijkt misschien nu gigantisch veel werk, maar je moet begrijpen dat het meeste eenmalig werk is, want veel programma's werken geheel automatisch.

Ik zal ook even een lijstje posten met wat ik nu heb en de kosten per maand:

FTD (zoekt bestanden op, kost niks)
10 Mb/s payserver (haal je de bestanden vandaan, 5 euro per maand)
SABnzb (download bestanden, kost niks)

Dus voor 5 euro per maand kun je onbeperkt downloaden en heb je toegang tot veel meer bestanden dan je ooit zult hebben met torrent!
Wil je geen payserver, maar de server van je provider, dan is het zelfs helemaal gratis!

En zeker nu ThePirateBay op den duur gaat verdwijnen leek het mij een goed moment voor iedereen om op iets anders over te stappen, aangezien het nog wel een tijdje duurt voordat NZB en de achterliggende techniek, echt serieus bedreigd zullen worden door BREIN en Overheden

Volgende: Mexicaanse Griep 09-'09 Mexicaanse Griep
Volgende: Open dns 03-'09 Open dns

Reacties


Door Tweakers user Slapstick, zondag 23 augustus 2009 20:02

sorry, maar ik als tech noob, vraag me toch echt af hoeveel mensen op tweakers.net dit nog niet wisten!. Er bestaat zelfs een eigen topic over ;)

en ook al een eerder blog:
Cruz' Hoekje

[Reactie gewijzigd op zondag 23 augustus 2009 20:05]


Door Tweakers user painkill, zondag 23 augustus 2009 20:07

Zolang de helft van de topics op het forum over beginnersproblemen gaat denk ik dat er toch zat mensen zijn die nog gewoon torrents gebruiken, ook aangezien het artikel over ThePirateBay het artikel is waar het meest op gereageerd is, en meestal met dingen zoals "Dan moet ik maar op zoek naar iets nieuws" etc..

En zelfs als niemand er iets aan heeft, ik heb wel even lekker een tijdje niet aan het feit dat vandaag de laatste dag van mijn vakantie is moeten denken.

EDIT: Die blog gaat over de techniek erachter, wat toch een verschil is ;)

[Reactie gewijzigd op zondag 23 augustus 2009 20:08]


Door Tweakers user mzziol, zondag 23 augustus 2009 20:10

Stoute jij! Downloaden is illigaal. Oh jah. …n het is stelen.

/sarcasme

Door Tweakers user leroyk2, zondag 23 augustus 2009 20:11

Usenet is toch ook mijn voorkeur om dingen te downloaden. Lekker snel(max van mijn verbinding) en makkelijk.

Door Tweakers user Mentalist, zondag 23 augustus 2009 20:19

en heb je toegang tot veel meer bestanden dan je ooit zult hebben met torrent!
Zowel in het algemeen als absolute aantallen betwijfel ik het. Maar al te vaak tik ik iets in en staat het niet op usenet, iig niet in de afgelopen 120 dagen. Een Torrent is dan vaak wel te vinden.

Usenet is eigenlijk alleen nuttig voor dingen die heel populair zijn, en zelfs die staan er niet altijd op.

Door Soloz, zondag 23 augustus 2009 21:00

Ik heb ook een tijdje Newsleecher gebruikt maar later overgestapt op het gratis programma altbinz (www.altbinz.nl). Het programma lijkt veel op Newsleecher en is zeer gemakkelijk te gebruiken dus ideaal voor de beginner.

Door Tweakers user swtimmer, zondag 23 augustus 2009 21:04

@W3ird_N3rd
het grote probleem is dat je niet van alles weet hoe het heet op usenet. FTD is maar klein ivm totale usenet en binsearch covered niet alle groepen. DAn nog weet je niets omdat veel mensen dingen onder afkortingen of zelf id's posten....

Door Tweakers user Lighteye, zondag 23 augustus 2009 21:20

Als je echt alles wilt hebben met uitzondering van 0-day is het donkey netwerk nog het beste. Goed de snelheid zal er niet zijn maar het aanbod dus wel als je er tenminste mee weet om te gaan. 0-day is private ftp de beste (maar veel werk om je contacten te onderhouden zodat je toegang houdt) dan heb je nog IRC en dan usenet en dan torrents gok ik zo van beste naar minder.

Maar torrent is is toch eigenlijk de meest makkelijke vorm om te downloaden. Aanklikken en je hebt er eigenlijk geen omkijken meer aan. Dat het niet altijd de volle snelheid gaat neem ik vaak voor lief, dan kijk/speel je het maar een dagje later. Valt mij op trouwens dat de Nederlanders bijzonder weinig uploaden met torrent en maar klagen dat het traag gaat...

FTD is ook redelijk overbodig geworden sinds er nzb indexering sites bestaan. Heb het sowieso nooit op gehad met FTD. Elitair groepje mensen. Je ziet ook vaak releases met subtitles hardcoded erin. Wtf heb je daaraan... stelletje vervuilers.

Ziggo doet het de laatste maanden ook wel goed met hun nieuwsserver trouwens, de laatste 3/4 weken kun je alles vrijwel compleet krijgen. Enige nadeel is de downloadlimiet bij sommige abonnementen. En er schijnt gelimiteerd te worden op de snelheid, tenminste viel mij afgelopen week op dat ik regelmatig pas na 01.00 uur ofzo weer een volle snelheid kreeg.

[Reactie gewijzigd op zondag 23 augustus 2009 21:22]


Door Tweakers user evanwenkop, zondag 23 augustus 2009 23:31

Als je dan toch ftd wilt gebruiken, hebben we ook nog altijd een versie: Koala FTD :)
Zoek maar eens op, is een stuk gemakkelijker NZB's maken.

Door Tweakers user painkill, zondag 23 augustus 2009 23:42

@evanwenkop

Ik heb expres geen illegale programma's opgenoemd, aangezien ik FTD op geen enkele manier wil dwarsbomen bij de rechtzaak door kenbaar te maken dat FTD toch nog bruikbaar is zoals voor de "Brein-update".

Ik had ook kunnen noemen dat newsleecher ook wel te downloaden is en te cracken is, en dat je op allerlei manier het nog goedkoper en makkelijker te maken.
Maar ik houd het graag zoals het bedoeld is, de meeste programma's zijn ook maar door tweakers zoals ons gemaakt en verdienen support.

De enige uitzonderingen hierop maak ik op bedrijven die mij niet aanspreken.

Door Tweakers user himlims_, maandag 24 augustus 2009 01:10

kunt misschie nog toelichten hoe je de nzb knop terug kunt krijgen in ftd !

Door Tweakers user Theadalus, maandag 24 augustus 2009 02:04

Uit eigen ervaring kan ik het NewsLeecher & SuperSearch Package aanraden, werkt prima! :)

Door Klaes, maandag 24 augustus 2009 08:26

Gratis IPv6 nieuwsservers ftw :*) .

Door Tweakers user Magneto II, dinsdag 25 augustus 2009 12:38

En voor wie weer een NZB knop wil in FTD , FTD watchdog installeren en klaar , F@ck brein

Door Tweakers user Kefding, woensdag 26 augustus 2009 13:56

Ik gebruik sinds kort ook nieuwsgroepen, en het bevalt me goed,
lange retentie en snel downloaden :+

Door fsjoerd, vrijdag 20 november 2009 10:44

Ik ben zeer te spreken over xsnews.nl een zeer snelle en goedkope usenet payed server!

Door robin, zaterdag 10 juli 2010 18:09

ik zeg een ding eweka de rest van de providers zijn gewoon weg te duur
eweka bied vaak het zelfde als de andere providers elke andere vraagt 8 euro voor een 20mb verbinding eweka ben je 7,50 kwijdt voor een 50mb verbinding

http://www.eweka.nl

Reageren is niet meer mogelijk